Sobre nosaltres

Història del Col·lectiu H2o LGBTI+ del Camp de Tarragona

H2o és una entitat sense ànim de lucre que lluita pels drets i per la plena igualtat social
del col·lectiu Homosexual, Bisexual, Trans*, Intersexual i Queer al nostre país. H2o és el Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans* i Intersexuals del Camp de Tarragona.

A mitjans de l’any 1998, persones de diferents col·lectius socials s’unien per reivindicar a Tarragona la creació d’un teixit ciutadà més igualitari i cohesionat, i van fundar el Col·lectiu per a la Igualtat de Tarragona (CIT). Entre els seus membres hi havia un grup d’homosexuals que, poc després de posar-se en marxa el projecte, van començar a reunir-se de forma autònoma a l’habitatge de José Antonio Pérez, conegut entre els seus amics com «Japo», que va ser el primer president d’aquest grup, embrió del que uns anys més tard es convertiria en el col·lectiu H2o. L’objectiu d’aquest grup de persones homosexuals i transsexuals era, com es pot veure en algunes declaracions a la premsa d’aquell any, «crear un espai on es puguin compartir experiències».

Després de quatre anys funcionant a Tarragona i de reiterades i infructuoses peticions al consistori de la ciutat perquè cedís un espai, el darrer trimestre de l’any 2002 aquests membres del CIT van iniciar una nova etapa a Reus signant un acord amb l’Ajuntament de la capital de Baix Camp pel qual cada divendres al vespre se’ls cedia una sala de reunions del Centre Cívic Carrilet. Els objectius de l’associació eren el recolzament mutu i la consolidació com a grup autònom, però ja es començaven a plantejar accions per reivindicar els drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB). Per tal de donar-se a conèixer, van emprendre una campanya de difusió del moviment als diferents centres cívics, a la universitat i, òbviament, als locals d’ambient existents en aquell moment. Aquests anys, la presidència de l’associació la van ostentar el José Antonio Pérez «Japo» i en Jordi Casadevall. Passats uns anys, a l’octubre de 2004 es celebrava una assemblea general, en la qual es va escollir una nova junta directiva encapçalada per Iñaki Vázquez i on es va acordar canviar el nom de Col·lectiu per a la Igualtat de Tarragona pel d’H2o, perquè és té més clar que l’aigua. L’objectiu principal que es va marcar va ser impulsar la normalització i visibilitat de la realitat LGBTI+ a tot el Camp de Tarragona.

A partir d’aquell moment la presència als mitjans de comunicació i els actes públics es van multiplicar: xerrades a diverses localitats sobre el fet homosexual, organització  d’actes pel Dia Internacional contra la SIDA, posada en marxa de la campanya «Sexualitat, ho saps tot?», conferències i debats sobre el projecte de llei de reforma del matrimoni i un llarg etcètera d’activitats van ajudar a molts homosexuals a sortir de l’ostracisme i l’anonimat en que es trobaven.

Amb tota aquesta presència al territori, i amb les diferents intervencions i accions que s’anaven duent a terme. A l’entitat comencen a arribar diferents tipus de consultes, moltes de població més jove i famílies, i moltes vinculades a la salut sexual i a la sexualitat i afectivitat. Així doncs, a l’octubre de 2006, H2o posa en marxa l’ “Espai Jove de Salut”, un punt d’informació on s’assessora i es facilita informació a tots els i les joves sobre sexe segur, diversitat afectivo- sexual, prevenció de consum de drogues, informació sobre trastorns del comportament alimentari, gènere i diversitat entre d’altres.

A partir d’aquí, el projecte Espai Jove de Salut comença a desplegar-se pel territori del Camp de Tarragona i a ser pioner i referent en terres tarragonines sobre l’atenció a la població Jove en temàtica de salut, però en especial incidència a les diversitats sexuals i de gèneres de manera professionalitzada.

Objectius Generals

H2o, Col·lectiu Lesbià, Gai, Bisexual i Trans (LGBTI+) del Camp de Tarragona té com a objectiu principal dignificar i millorar la situació de les persones homosexuals i trans a la nostra societat, a tots els seus àmbits: treball, oci, joventut, família, gent gran, cultura, política, etc … i molt especialment en l’educació, entenent aquesta com a eina transformadora de la societat.

Visibilitat

Aconseguir la visualització de les diferents maneres d’entendre l’afectivitat és l’objectiu principal del col·lectiu en totes les seves actuacions i presentacions. També la visibilitat de les persones amb VIH-SIDA i el trencament dels prejudicis i de les reticències socials i laborals que aquesta generi, forma part del nostre treball.

Sensibilització

Dotar a les institucions, entitats, centres de treball i d’ensenyament, associacions, mitjans de comunicació i a les administracions del Camp de Tarragona d’un referent associatiu per tal d’informar-los de les necessitats, problemàtiques i característiques de la comunitat LGBTI del Camp de Tarragona. Així mateix, es fa un especial èmfasi en la sensibilització envers les persones afectades de VIH-SIDA.

Educació

Millorar la situació social, jurídica, laboral, institucional, pública i cultural de les persones LGBTI+ (lesbianes, gais, bisexuals i trans*) mitjançant una tipologia d’assessorament i formació especialitzada en les seves problemàtiques socials, culturals, laborals, educatives, entre d’altres; es treballa per tal promocionar la diversitat en tots els àmbits de la vida, com també poder fer prevenció del VIH-SIDA, les infeccions de transmissió sexual (ITS) i la promoció de la salut psico- afectiva.

Socialització

Potenciar, des del col·lectiu, la participació i l’associacionisme, creant un punt de trobada estable i organitzant un espai comú de reflexió, que ofereixi respostes i solucions a les necessitats de les persones LGBTI. De la mateixa manera, hi ha la possibilitat d’utilitzar l’espai per a realitzar intercanvis d’experiències entre professionals afins al projecte similars (polítiques d’igualtat), de manera transversal, com a instrument enriquidor del mateix.

Serveis

MILITÀNCIA

Com a entitat LGBTI que som, donem gran importància a l’activisme de carrer. Per això comptem amb un grup divers de militants que s’encarreguen d’organitzar activitats, concentracions i actes de caire reivindicatiu. Les assemblees de militància es fan cada dues setmanes, alternant entre dilluns i dijous, al Casal Despertaferro i estan obertes a totes les persones...

TALLERS

Tallers i xerrades per a fomentar els hàbits saludables i la promoció de la salut en els diferents àmbits, adreçades a la població jove sexualitat i afectivitat, gestió dels plaers en l’àmbit de la sexualitat per tal de fer prevenció en infeccions de transmissió sexuals i VIH, a la vegada de prevenir en altres situacions relacionades amb la sexualitat, prevenció del consum de drogues, etc....

GRUPS I TROBADES

Els grups de socialització són una eina valuosa per al desenvolupament personal i social. Proporciona un espai on les persones poden aprendre, créixer i connectar amb unes altres en un ambient segur i acollidor. Ja sigui per a millorar habilitats socials, trobar suport emocional, o simplement gaudir d'interessos comuns, aquests grups juguen un paper crucial en la promoció del benestar...

EL RAM DE L'AIGUA

El projecte de podcast LGBTI de la nostra entitat representa una plataforma innovadora i accessible per a la difusió de veus i experiències dins de la comunitat. Amb l'objectiu general de promoure la visibilitat, acceptació i comprensió de la diversitat sexual i de gènere, el projecte s'enfoca en diversos objectius específics. En primer lloc, cerca crear consciència i sensibilitzar...

REVISTA COLORS

Colors del territori és una revista gratuïta anual de temàtica LGTBI editada pels col·lectius h2o, talcomsom, Colors de Ponent i LGTeBre. La revista Colors va neixer el 2007 per una iniciativa de l’associació H2O, sent la primera revista de temàtica homosexual del Camp de Tarragona adreçada a tota la població. Des del 2017 la revista és editada conjuntament per H2O, Colors de Ponent...

La Junta

Us presentem a la Junta d’H2o; ronovada al 2024

L'equip tècnic

Us presentem l’equip tècnic d’H2o conformat per persones professionals del món social i la psicologia: 

Clàudia Vinyals

Coordinadora de l'equip tècnic d'H2o

Vull formar part de la família H2O

Informa't de les diferents maneres en les que et pots implicar.